Home Events Pohrana i pronalaženje podataka u arhivu CROSSDA i konzorciju CESSDA

Pohrana i pronalaženje podataka u arhivu CROSSDA i konzorciju CESSDA

Predavačica: Marijana Glavica

U ovom webinaru objasnit ćemo preduvjete potrebne za pohranu podataka u Hrvatski arhiv podataka za društvene znanosti (CROSSDA), opisati su procedure za pohranu i demonstrirati pronalaženje podataka u CESSDA-inom katalogu podataka. Podaci se pohranjuju radi ponovne upotrebe te stoga trebaju biti pripremljeni za analizu i popraćeni s dovoljno dokumentacije za njihovo razumijevanje. Također, podaci moraju biti prikupljeni u skladu s etičkim normama i pravnim propisima.

O pohrani podataka potrebno je razmisliti već na samom početku istraživačkog projekta, zbog čega ćemo u prvom dijelu ovoga webinara objasniti osnovne elemente plana upravljanja podacima. Naročita pažnja posvetit ćes se oblikovanju informiranog pristanka tako da se omogući pohrana i ponovno korištenje podataka.

U drugom dijelu webinara bit će objašnjena procedura pohrane podataka u arhiv CROSSDA. Predstavit ćemo trenutno moguće i planirane razine pristupa podacima te uvjeti korištenja podataka.

U trećem dijelu pokazat ćemo kako pronaći podatke pohranjene u europskim arhivima podataka okupljenim u Konzorcij europskih arhiva podataka za društvene znanosti CESSDA i demonstrirati CESSDA-in katalog podataka.

Webinar se održava pod pokroviteljstvom i u sklopu aktivnosti Konzorcija europskih arhiva podataka za društvene znanosti (CESSDA ERIC). Potporu webinaru pružaju kolege iz slovenskog Arhiva družboslovnih podatkov.

Webinar je održan putem Zoom platforme.

Materijali

Datum

24.05.2021.
Expired!

Vrijeme

11:00 - 12:30

Lokacija

Online via Zoom

Organizator

CROSSDA

Drugi organizatori