Home Events Pohrana i objava istraživačkih podataka u arhivu CROSSDA – radionica u okviru projekta COORDINATE za zaposlenike Instituta Ivo Pilar

Pohrana i objava istraživačkih podataka u arhivu CROSSDA – radionica u okviru projekta COORDINATE za zaposlenike Instituta Ivo Pilar

U okviru projekta COORDINATE, koji vodi Manchester Metropolitan University i u kojem sudjeluju Institut Ivo Pilar (voditelj Toni Babarović) i CROSSDA – Hrvatski arhiv podataka za društvene znanosti / Filozofski fakultet u Zagrebu (voditeljica Marijana Glavica), organiziramo radionicu o pohrani i objavi podataka u arhivu CROSSDA. Jedan od zadataka unutar projekta je identificirati te u arhiv CROSSDA pokušati pohraniti skupove istraživačkih podataka relevantnih za temu projekta COORDINATE – podataka koji se tiču dobrobiti djece i mladih.

Radionica je namijenjena primarno voditeljima i suradnicima kvantitativnih istraživanja koji su tijekom svibnja i lipnja 2022. dostavili podatke za projekte prepoznate kao relevantne i adekvatne za potencijalno arhiviranje, ali na radionicu su pozvani i svi drugi zaposlenici Instituta, istraživači u području društvenih znanosti, zainteresirani za usluge arhiva CROSSDA.

Cilj radionice je upoznati istraživače s procedurama pohrane i objave podataka u arhivu CROSSDA te ih motivirati na pohranu podataka. 

  • Objasnit ćemo osnovne preduvjete za pohranu: prikupljanje dokumentacije, čišćenje podataka te osiguravanje potrebne razine anonimizacije. 
  • Demonstrirat ćemo sustav za objavu podataka data.crossda.hr i proći kroz metapodatke koje je potrebno unijeti.  
  • Objasnit ćemo standardne licence koje se koriste pri objavi podataka: otvoreni pristup i pristup ograničen samo za znanstvene svrhe te u svrhu podučavanja. 
  • Dotaknut ćemo se pravnih (GDPR, autorska prava) i etičkih pitanja.
  • Razgovarat ćemo o nedoumicama i preprekama koje se mogu pojaviti prilikom pohrane i objave podataka.

Datum

08.02.2023.
Expired!

Vrijeme

10:00 - 12:00

Lokacija

Zagreb
Institut Ivo Pilar
Kategorija