Skupovi podataka kojima je moguće pristupiti anonimizirani su u najvećoj mogućoj mjeri. To znači da, prema procjeni istraživača koji su podatke prikupili, nije moguće otkriti identitet pojedinca čiji su podaci prikupljeni. Razinu pristupa podacima određuju istraživači koji pohranjuju podatke.

Razine pristupa podacima u arhivu CROSSDA

A. Slobodno dostupni podaci (otvoreni pristup)

podaci su dostupni pod uvjetima licence Creative Commons Autorstvo 4.0 Međunarodna (CC BY 4.0)

B. Podaci dostupni uz registraciju

  • Podaci dostupni samo za znanstvene svrhe
    • priprema i provedba znanstvenih istraživanja (projekti, radovi, doktorske disertacije)
    • provjera rezultata iznesenih u znanstvenom radu (recenzenti ili drugi istraživači)
    • izrada poslijediplomskih specijalističkih radova i diplomskih radova na razini diplomskih studija
  • Podaci dostupni za znanstvene svrhe te u svrhu podučavanja i učenja
    • osim u znanstvene svrhe, dozvoljeno je i korištenje u nastavi (npr. vježbe iz statistike, studentski seminarski radovi, završni radovi na razini preddiplomskih studija)

Način pristupa podacima s ograničenim pristupom

Ako imate valjani AAI@EduHr korisnički identitet, molimo da se u repozitorij prijavite s tim identitetom (Log In – Your Institution).

Ako nemate valjani AAI@EduHr, trebat ćete napraviti novi korisnički račun na CROSSDA-inom repozitoriju (Sign Up).

Jednom kad ste se prijavili u repozitorij – bilo putem novostvorenog korisničkog računa, bilo putem AAI@EduHr identiteta – možete zatražiti pristup željenim podacima uz pomoć opcije Request Access dostupne uz svaku datoteku s ograničenim pristupom.

Prije preuzimanja podataka trebate izjaviti da ste upoznati s dozvolama za korištenje podataka i s Općim uvjetima korištenja podataka te se morate obvezati da ćete skup podataka koristiti sukladno tim dozvolama i uvjetima.

Nakon prihvaćanja navedenih uvjeta, dobit ćete poveznicu na obrazac koji trebate ispuniti prije nego što osoblje Arhiva razmotri Vaš zahtjev. U obrascu trebate navesti svoje ime i prezime, e-mail adresu, organizaciju i status, te svrhu za koju ćete koristi podatke. Temeljem tih podataka, osoblje Arhiva će odobriti ili odbiti Vaš zahtjev, te ćete o odluci biti obaviješteni e-mailom.