Skupovi podataka kojima je moguće pristupiti anonimizirani su u najvećoj mogućoj mjeri. To znači da, prema procjeni istraživača koji su podatke prikupili, nije moguće otkriti identitet pojedinca čiji su podaci prikupljeni. Razinu pristupa podacima određuju istraživači koji pohranjuju podatke.

Razine pristupa podacima u arhivu CROSSDA

A. Slobodno dostupni podaci (otvoreni pristup)

podaci su dostupni pod uvjetima licence Creative Commons Autorstvo 4.0 Međunarodna (CC BY 4.0)

B. Podaci dostupni uz registraciju (ograničeni pristup)

  • Podaci dostupni samo za znanstvene svrhe
    • priprema i provedba znanstvenih istraživanja (projekti, radovi, doktorske disertacije)
    • provjera rezultata iznesenih u znanstvenom radu (recenzenti ili drugi istraživači)
    • izrada poslijediplomskih specijalističkih radova i diplomskih radova na razini diplomskih studija
  • Podaci dostupni za znanstvene svrhe te u svrhu podučavanja i učenja
    • osim u znanstvene svrhe, dozvoljeno je i korištenje u nastavi (npr. vježbe iz statistike, studentski seminarski radovi, završni radovi na razini preddiplomskih studija)

Upute za pristup podacima s ograničenim pristupom

Za pristup podacima s ograničenim pristupom potrebno je da se prijavite u repozitorij podataka na adresi. https://data.crossda.hr/ te da nakon toga zatražite pristup potrebnim datotekama.

Prijava uz pomoć identiteta AAI@EduHr obavezna je za zaposlenike i studente u sustavu znanosti i visokog obrazovanja. Na stranici za prijavu odaberite Your Institution (pod Other options). Nakon toga odaberite AAI@EduHr Single Sign-On Service i pristisnite Continue. U sljedećem koraku sustav će tražiti da se prijavite s svojim AAI@EduHr korisničkim računom.

Ako niste u sustavu znanosti i visokog obrazovanja i nemate valjani AAI@EduHr, trebat ćete napraviti novi korisnički račun na CROSSDA-inom repozitoriju (Sign Up).

Jednom kad ste se prijavili u repozitorij – možete zatražiti pristup željenim podacima uz pomoć opcije Request Access dostupne uz svaku datoteku s ograničenim pristupom.

Nakon toga trebate pročitati Opće uvjete korištenja podataka te se morate obvezati da ćete skup podataka koristiti sukladno tim dozvolama i uvjetima odabirom opcije Accept.

Nakon prihvaćanja navedenih uvjeta, dobit ćete poveznicu na obrazac koji trebate ispuniti prije nego što osoblje Arhiva razmotri Vaš zahtjev. U obrascu trebate navesti svoje ime i prezime, e-mail adresu, organizaciju i status, te svrhu za koju ćete koristi podatke. Temeljem tih podataka, osoblje Arhiva će odobriti ili odbiti Vaš zahtjev, te ćete o odluci biti obaviješteni e-mailom.