Trenutno pregledavate COORDINATE Ljetna škola “Introduction to life course research and sequence analysis”

Horizon 2020 projekt “COORDINATE” ima za cilj povećati vidljivost i korištenje podataka o blagostanju djece i adolescenata u Europi. Ukupno se provode tri ljetne škole u svrhu promocije istraživanja kohortnih panela u Europi, olakšavajući pristup istraživačima relevantnim podacima i podučavajući odgovarajuće tehnike analize.

Treća COORDINATE ljetna škola održat će se na Sveučilištu Pompeu Fabra u Barceloni, od 17. do 21. lipnja 2024. Fokus je na učenju i primjeni specifičnih metoda za analizu životnih putanja korištenjem sekvencijske analize i TraMineR-a. Program uključuje module o perspektivi životnog puta, longitudinalnim metodama, tehnikama analize podataka i strukturama podataka, sekvencijskoj analizi i tipologijama sekvenci. Uključuje i uvodni modul o analizi povijesti događaja koji se može integrirati s tehnikama sekvencijske analize. Analiza će se temeljiti na skupu podataka Katalonskog istraživanja mladih, službenoj statistici Katalonske vlade.

Događaj je otvoren za 24 istraživača koji rade u državama članicama EU i pridruženim zemljama. Do 20 sudionika će imati nadoknađene troškove putovanja i smještaja. Natječaj je otvoren za doktorande

Ciljevi

· Razumijevanje temelja i primjena longitudinalnih metoda u društvenim znanostima.

· Upoznavanje s teorijskim i metodološkim pristupom životnog puta.

· Razumijevanje karakteristika i strukture longitudinalnih podataka.

· Opisivanje i analiziranje sekvenci podataka koristeći osnovne funkcije R paketa TraMineR.

· Stvaranje tipologija sekvenci koristeći jednokanalnu i višekanalnu sekvencijsku analizu.

· Upoznavanje s osnovnim konceptima analize povijesti događaja i njezinog odnosa s sekvencijskom analizom.

Mjesto

Tečaj će se održati na Campusu Ciutadella (ulica Ramon Trias Fargas, br. 25-27) Sveučilišta Pompeu Fabra u Barceloni.

Organizatori

Slovenski arhiv društvenih znanosti (ADP) sa Sveučilišta u Ljubljani organizira tečaj u suradnji s Katalonskom agencijom za mlade i podrškom istraživačke grupe JOVIS.com (Sveučilište Pompeu Fabra) i Sociološkog istraživačkog centra o svakodnevnom životu i radu (Sveučilište u Barceloni).

Proces prijave i prihvatljivost

Ukupno će biti odabrano 24 sudionika na temelju istraživačkog iskustva, znanstvene kompetentnosti i analitičkog interesa. Stipendije su dostupne za do 20 istraživača koji rade u državama članicama EU ili pridruženim zemljama (maksimalno 1,500 EUR po osobi). Natječaj je otvoren za doktorande, ali ne magistre i prvo stupnike. Također, zahtjeva se poznavanje osnova kvantitativnih metoda te preporuča poznavanje rada u programskom jeziku R.

Više informacija pronađite ovdje.