• Kategorija objave:Novosti
Trenutno pregledavate Predstavljanje zbornika “Hrvatski birači: 30 godina političkog ponašanja i mišljenja”

Predstavljanje zbornika “Hrvatski birači: 30 godina političkog ponašanja i mišljenja” održat će se u četvrtak, 23. svibnja u 18 sati, u Velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva, Perkovčeva 2.

Zbornik donosi jedinstvenu bazu podataka o hrvatskim biračima nastalu na temelju anketnih istraživanja izbornog ponašanja i stavova građana koje je Fakultet političkih znanosti provodio od 1990. do 2020. godine. Analize predstavljene u Zborniku pružaju jedinstven uvid u trendove i promjene u izbornoj participaciji, političkom znanju, povjerenju u institucije, autoritarnosti, stavovima prema manjinama i povijesnim ličnostima, vrijednosnim orijentacijama, ideološkoj identifikaciji te, naravno, biračkom ponašanju u Hrvatskoj.

Baza podataka objavljena je u arhivu CROSSDA i možete ju naći na ovoj poveznici: https://doi.org/10.23669/IWHYLM

O zborniku će govoriti urednici Kosta Bovan, Daniela Širinić i Višeslav Raos s Fakulteta političkih znanosti. Svoj osvrt na rezultate istraživanja predstavljene u zborniku dat će i profesori s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Dragan Bagić i Dinka Čorkalo Biruški te Ivan Rimac s Pravnog fakulteta u Zagrebu. Predstavljanje će moderirati Nikola Baketa s Instituta za društvena istraživanja. 

Izdavač zbornika je biblioteka Političke analize Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.