Home Events Webinar “Uloga časopisa u poticanju pristupa istraživačkim podacima”

Webinar “Uloga časopisa u poticanju pristupa istraživačkim podacima”

Hrvatska udruga za znanstvenu komunikaciju – ZNAK i Hrvatski arhiv podataka za društvene znanosti CROSSDA organiziraju webinar “Uloga časopisa u poticanju pristupa istraživačkim podacima” koji će se održati 5. srpnja 2022. od 14:00 do 15:30, uz pomož platforme Zoom.

Prijavite se na adresi: https://www.znak.hr/index.php/webinar

Dostupnost istraživačkih podataka uz članke koji se objavljuju u časopisima polako, ali sigurno, postaje uobičajena praksa u znanstvenoj komunikaciji. Europska komisija i drugi financijeri znanstvenih istraživanja postavili su visoka očekivanja pred znanstvenike u smjeru što veće otvorenosti i dostupnosti svih oblika znanstvenog rada i rezultata. No, upravo su znanstveni časopisi, zbog njihove važne uloge u znanstvenoj komunikaciji, glavna točka ostvarivanja otvorene znanosti u praksi.

Hrvatske časopise često ističemo kao posebno uspješan primjer implementacije otvorenog pristupa znanstvenim člancima. Posebno je vrijedno to što je većina hrvatskih časopisa u otvorenom pristupu odabrala dijamantni put, ne naplaćujući naknade autorima i čitateljima, što je unutar EU prepoznato kao najbolji način osiguravanja jednakosti, raznolikosti, uključivosti i višejezičnosti. Usklađivanje standarda kvalitete časopisa na europskoj razini, postizanje veće vjerodostojnosti objavljenih radova i transparentnosti cijelog istraživačkog procesa sljedeći je korak, pri čemu dostupnost istraživačkih podataka u podlozi objavljenih rezultata ima izuzetno važnu ulogu.

Kako se ovaj segment otvorene znanosti u Hrvatskoj još uvijek nedovoljno razmatra, odlučili smo organizirati webinar kojim bismo potaknuli razgovor o važnosti pristupa istraživačkim podacima, prikazali zahtjeve financijera znanstvenih istraživanja, predstavili postojeće smjernice za implementaciju uredničkih politika o dostupnosti istraživačkih podataka i raspoloživu infrastrukturu za pohranu i pristup podacima, te se osvrnuli na glavne izazove s kojima se urednici i autori mogu suočiti.

Veselimo se zajedničkoj raspravi o ovim važnim temama.

Datum

05.07.2022.
Expired!

Vrijeme

14:00 - 15:30

Lokacija

Online via Zoom
Kategorija

Organizator

CROSSDA

Drugi organizatori